RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Абеды прама ў полі. Як арганізавана харчаванне для працаўнікоў жніва ў Горацкім раёне

Як арганізавана гарачае харчаванне працаўнікоў жніва ў сельгаспрадпрыемствах, якое меню прапануюць, наколькі смачныя, якасныя і каларыйныя стравы, чысты посуд, якія ўмовы для прыёму ежы створаны ў палявых умовах, ці забяспечваюць пітной і мінеральнай вадой... Гэтыя актуальныя пытанні арганізацыі ўборачнай кампаніі знаходзяцца ў цэнтры увагі прафсаюзаў

У мінулы панядзелак старшыня раённага аб'яднання прафсаюзаў Марына Бандык і старшыня РК прафсаюза работнікаў АПК Алена Чаплыгіна праверылі арганізацыю гарачага харчавання ў СЗАТ «Горы».

Загадчыца Горскай сталовай Таццяна Борахава расказала, што працаўнікоў на жніве кормяць два разы на дзень. Сёлета значна разнастаілі меню, дадалі новыя стравы. Напрыклад, курыныя адбіўныя, хатнюю салянку, рыбныя супы і інш. У райспажыўтаварыстве замовілі 420 бутэлек пітной мінеральнай вады. Патрабаванне прафсаюзаў - выкарыстанне толькі бутыляванай вады з крам з разліку кожнаму работніку па паўтара літра, а не з калодзежа або крыніцы. Сілкаванне абыйдзецца працаўнікам СЗАТ «Горы» у 2,5 рубля ў дзень. Астатнюю суму ад кошту за сваіх працаўнікоў аплачвае гаспадарка.

Кухар Марына Волкава паказала, што прапануюць на абед хлебаробам СЗАТ «Горы». На першае - суп з курыным мясам, на другое - рысавая каша з курацінай, чай, хлеб, батон. На вячэру - спякотнае, салата, сасіскі, булачка.

Паводле слоў Алены Чаплыгінай, транспарт усіх сельгаспрадпрыемстваў, які выкарыстоўваюць для дастаўкі харчавання ў поле, атрымаў допуск спецыялістаў райЦГіЭ. У кожнай машыне ў абавязковым парадку ёсць раскладны стол і крэслы, ёмістасць (бочка з кранам) для мыцця рук, вадкае мыла і папяровыя ручнікі.

У ААТ «Горацкая райаграпрамтэхніка» ўласнай сталовай няма. Таму гарачае харчаванне (абеды і вячэры) заказваюць у райспажыўтаварыства ў кафэ «Хатня» і прывозяць у поле. Абеды з 10:00 да 15:00, вячэры - з 16:00 да 19:00. Раздатчыца абедаў Кацярына Васільева паказвае меню. Работнікам яно будзе каштаваць 30% ад кошту. На першае - суп грыбны, на другое - макароны з катлетамі і салата з крабавымі палачкамі. На трэцяе - кампот. Кожнаму працаўніку штодня прывозяць для здаволення смагі па паўтаралітровай бутэльцы мінеральнай вады.

Для хлебаробаў у палявых умовах паставілі раскладны стол і крэслы. «Мне мая праца падабаецца. Яна вельмi важная. Наколькі якасна і смачна накормім нашых мужчын, так яны і будуць працаваць. Заўсёды прыемна чуць ад іх пасля прыёму ежы словы падзякі: «Дзякуй, было вельмі смачна», - кажа Кацярына Міхайлаўна.

Справядлівасць гэтых слоў пацвярджае трэцякурснік факультэта механізацыі сельскай гаспадаркі БДСГА Кірыл Конухаў, які ў складзе студатрада першы дзень працаваў на зернесушыльным комплексе, абслугоўваў цеплагенератар. Прызнаецца, што абед, які яму прапанавалі, сапраўды смачны і каларыйны. Хлопец адзначае практычную карысць такой вытворчай практыкі, якая дазваляе яму не толькі набыць неабходныя навыкі, але і зарабіць грошы.

Паводле слоў галоўнага агранома ААТ «Горацкая райаграпрамтэхеніка» Андрэя Махрачова, у гарачы час уборачнай кожная працоўная пара рук на рахунку. Для дапамогі аграрыям у гаспадарку прыбылі 6 байцоў студатрада з БДСГА, якія будуць працаваць на трактарах і слесарамі.

 gorkiv.by

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая