RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Магілёўская кампанія «Дамачай» пашырае геаграфію экспартных паставак

З Мінска - у Паўднёва-Сахалінск
 
Тэмп росту экспарту - 105 працэнтаў: магілёўская кампанія «Дамачай» заваёўвае новыя рынкі

Пастаянная праца па пашырэнні асартыментнай лінейкі прадукцыі, якая пастаўляецца за мяжу, перааснашчэнне вытворчасці абсталяваннем для павышэння якасці і арыентацыя на задавальненне спецыфічных запытаў кожнага рынку — вось тры экспартныя кіты, на якіх трымаецца і паспяхова функцыянуе ААТ «Булачна-кандытарская кампанія «Дамачай».

Геаграфія экспарту сёння выглядае так: Германія, Узбекістан, Арменія, Азербайджан, Туркменістан, Казахстан і, вядома ж, Расія. Кампанія пашырае пастаўкі прадукцыі па напрамках: Рэспубліка Комі, Паўднёва-Сахалінск, Уладзівасток і Хабараўск.

- У гэтым годзе «Дамачай» прыняў удзел у міжнароднай выставе ў горадзе Цяньцзінь, - адзначыла галоўны эканаміст прадпрыемства Валянціна Кліменя. - На гэты момант вядуцца перагаворы з прадстаўнікамі Кітайскай Народнай Рэспублікі, асноўнай задачай якіх з'яўляецца наладжванне доўгатэрміновага і ўзаемавыгаднага супрацоўніцтва са спажыўцамі, дапамога ў выбудоўванні стратэгіі работы на гэтым рынку за кошт глыбокага аналізу патрэбнасці кліентаў, распрацоўкі перспектыўных і запатрабаваных прадуктаў, якія б у поўнай меры адказвалі спецыфічным запытам рэгіёна. Безумоўна, пільную ўвагу ўдзяляем і нашым традыцыйным рынкам збыту з краін блізкага замежжа. У сілу геаграфічнай блізкасці і наладжаных лагістычных маршрутаў работа на гэтым напрамку вядзецца з улікам інтарэсаў спажыўцоў, якія галасуюць рублём за розныя віды хлябоў і кандытарскіх вырабаў.

Галоўнае надвор'е ў полі

Толькі на вытворчасці № 4 за дзень вырабляюць 28–30 тон прадукцыі, а гэта каля 60 відаў кандытарскіх і хлебабулачных вырабаў. Пекар Алеся Барздова не адыходзіць ад лініі, якая спецыялізуецца на выпуску «складаных» хлябоў.

- Як правіла, яны ідуць на экспарт, - тлумачыць дзяўчына. — У прыватнасці, сёння адгружаем у Азербайджан, а ўвогуле наш хлеб любяць і з задавальненнем ядуць і ў Казахстане, і ў Германіі. Таксама плануюцца адгрузкі на Ізраіль. Традыцый выпечкі і прыгатавання жытняга хлеба ў Еўропе няма. З пшанічным, дзе мука і вада, усё проста і зразумела, а жытняй патрабуе закваскі, выраб і выходжванне якой - працаёмкі, дарагі працэс. На нашай вытворчасці кругласутачна працуюць чатыры тэхнолагі, каб закваска была якаснай. Любыя збоі ў параметрах - вільготнасць, тэмпература, кіслотнасць - адразу адбіваюцца на якасці хлеба. Так, сабекошт такіх вырабаў высокі, не кожны вытворца можа сабе дазволіць, але мы захавалі традыцыі і знайшлі сваю нішу.

У зоне адказнасці Алесі Іванаўны больш за дзесяць найменняў прадукцыі. Вага хлеба вар'іруецца ад 600 да 2200 грамаў, што мае на ўвазе абсалютна розныя параметры выпечкі. Кожнаму караваю патрэбны індывідуальная тэмпература і час. Пекар усё гэта трымае ў галаве і, нібы дырыжор, кіруе працэсам. Умее пісьменна ацаніць сітуацыю, гатоўнасць цеста, хутка прыняць рашэнне і выбраць правільныя рэжымы і параметры выпечкі.

Зараз Алесю Барздову далёка не кожны можа замяніць на лініі, а ў прафесію восем гадоў таму яна трапіла выпадкова. Як кажуць, не было б шчасця, ды няшчасце дапамагло:

- Працавала бухгалтарам, але трапіла пад скарачэнне. Прыйшла на «Дамачай», дзе прайшла шлях ад фасоўшчыка печыва да пекара на самай вялікай і адказнай лініі. Спачатку было боязна, мне дапамагалі тэхнолагі, майстры, старэйшыя калегі. Гэта ж не дома адзін каравай у духоўцы сапсаваць. На харчовай вытворчасці падвойная адказнасць. Якасць, здароўе і жыццё людзей на коне. Што такое цеста? Яно ж усё жывое, з дрожджаў і мукі, і кожная партыя паводзіць сябе па-рознаму, таму чалавечы фактар у нашай справе вельмі важны. Да кожнага хлеба індывідуальны падыход. Яго трэба выходзіць, як дзіця. Нездарма формы для хлеба называюцца люлькамі. Затое па выніку за сваю працу гонар бярэ. Калі з печы выходзіць духмяны і прыгожы, добра выпечаны хлеб, атрымліваю неймавернае задавальненне. І ў магазіне таксама, калі бачу, што пакупнікі выбіраюць нашу прадукцыю.

Хлеб - прадукт стратэгічны. На «Дамачаі» кожны працаўнік пільна сочыць за надвор'ем і навінамі з сельскагаспадарчай сферы.
 
- Падчас нядаўняй засухі вельмі перажывала за ўраджай, не зводзіла вачэй з палёў. Ход думак зразумелы: калі будзе дрэннае зерне, гэта адаб'ецца на якасці мукі. І, зразумела, на нашай прадукцыі. А вось пры спрыяльным надвор'і мільёны тон каштоўнага збожжа патрапяць у свірны, іх перапрацуюць на муку, а мы спячом хлеб.

ЛІЧБЫ

За першае паўгоддзе «Дамачай» выканаў усе ключавыя прагнозныя паказчыкі: рэнтабельнасць продажаў - 3,46 працэнта; тэмп росту чыстага прыбытку - 272 працэнты; тэмп росту экспарту тавараў - 105 працэнтаў; зніжэнне затрат на вытворчасць прадукцыі - мінус 1,14 працэнта; тэмп росту інвестыцый - у 24 разы.

 СБ

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая