Першая беларуская гародніна з’явіцца на прылаўках у канцы зімы – пачатку вясны. Да гэтага часу ў цяпліцах гаспадарак Магілёўскай вобласці паспеюць агуркі і таматы.
У «не сезон» імпартная гародніна для нашых шырот вельмі дарэчы. Але і беларускія аграномы не стаяць на месцы. Дзякуючы сучасным метадам і тэхналогіям, ураджай у айчынных цяпліцах з’яўляецца ўсё раней. Так, першыя агуркі ў кіраўскім «Рассвеце» паспеюць бліжэй да вясны, а ў аграфірме «Кадзіна» ўраджай плануюць сабраць у сярэдзіне лютага, неўзабаве пасля гэтага паспеюць і таматы.
Новыя тэхналогіі дапамаглі павысіць ураджайнасць у 3 разы. Напрыклад, з аднаго квадратнага метра збіраюць у цяпліцы да 50 кг саспелых таматаў. Амаль столькі ж плануюць сабраць і з агурочнай плантацыі.
У агракамбінаце – 4 цяпліцы па 1,5 гектара кожная. Каб у гэтым годзе як мага раней папесціць пакупнікоў агуркамі, раней прыступілі да пасеву і высадцы расады. Таму ўжо зараз вышыня раслін каля 30 см, яшчэ крышку – і можна будзе здымаць пробу першага ўраджаю. Аб тым, што гародніна мясцовай вытворчасці папулярная ў насельніцтва, сумневу няма.
У аграфірме кажуць, што запасаў восеньскай гародніны хопіць да таго часу, пакуль з палёў Магілёўшчыны не пачнуць збіраць новы ўраджай. Першыя агуркі ўжо з’явяцца ў продажы на прылаўках нашых магазінаў 15–17 лютага, а таматы – у пачатку красавіка.
Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая
08.10.2025 - 16:58
У Магілёўскай вобласці выраслі аб'ёмы агародніны, што закладваюцца на захоўванне ў міжсезонны перыяд
08.10.2025 - 16:03
У Прымор'і адкрыўся Адзіны цэнтр дэманстрацыі, продажу і абслугоўвання беларускай тэхнікі
06.10.2025 - 09:30
Фінансаванне дзейнасці тэатраў і бібліятэк будзе павялічана ў Беларусі