RU BY EN 中文
Twitter Instagram

«Серволюкс Агро» вносит весомый вклад в развитие белорусского птицеводческого рынка

Бізнэс з сацыяльнай адказнасцю

Пандэмія, парушэнне лагістычных ланцужкоў, трэнд на развіццё пратэкцыянізму ў сусветным гандлі за апошнія тры гады яскрава паказалі: на глабальным рынку можна купіць усё. Але не заўсёды. І кошты могуць апынуцца іншы раз спэкулятыўна высокімі. Гэта прадэманстравала і апошняя версія Глабальнага рэйтынгу харчовай бяспекі. Некалі лідзіруючыя ў ім багатыя, але якія залежаць ад знешніх паставак харчавання краіны скочваліся ў рэйтынгу на дзясяткі пазіцый. А наперад вырываліся дзяржавы з уласнай устойлівай сельскагаспадарчай вытворчасцю. У Беларусі заўсёды ўдзялялі вялікую ўвагу развіццю аграрнага сектара і перапрацоўцы сельгаспрадукцыі. І ў гэтых галінах ёсць сур'ёзныя дасягненні. Яны не засталіся незаўважанымі, таму значнае месца на Рэспубліканскай дошцы Пашаны занялі прадстаўнікі харчовай індустрыі. Сярод іх і «Сервалюкс Агра» - адзін з лідэраў па вытворчасці і перапрацоўцы мяса птушкі ў краіне.

Два ў адным

Яшчэ ў канцы 1970-х у СССР выяўлялі адмысловую цікавасць да птушкагадоўлі. Менавіта тады на эканамічнай мапе Беларусі з'явілася Магілёўская бройлерная птушкафабрыка, якая на доўгі час стала ключавым вытворцам рэгіёна. Прадпрыемства развівалася даволі паспяхова, але прыйшлі 1990-я, а разам з імі шэраг эканамічных і вытворчых праблем. Выйсцем стала заключэнне ў 2002 годзе дамовы аб супрацоўніцтве паміж Магілёўскай бройлернай птушкафабрыкай і СЗАТ «Сервалюкс». У выніку фабрыка пасля заняла адно з лідзіруючых месцаў на рынку мяса птушкі ў рэспубліцы. У 2006-м Магілёўская бройлерная птушкафабрыка перайшла ва ўласнасць СЗАТ «Сервалюкс» і стала яго часткай як філіял «Сервалюкс Агра». Пачалася карэнная мадэрнізацыя вытворчасці, а з ёю і павышэнне якасці прадукцыі.

Менавіта на «Сервалюкс Агра» ўпершыню ў Беларусі ўсталёўваліся многія самыя сучасныя сусветныя тэхналогіі ў галіне вырошчвання куранят-бройлераў і перапрацоўкі мяса птушкі. Былі распрацаваны ўласныя кармавыя праграмы, праведзена аўтаматызацыя асноўных вытворчых працэсаў, укаранёны экалагічныя праграмы, клеткавае ўтрыманне птушкі, устаноўлены высокапрадукцыйныя лініі, прыменены найноўшыя рабатызаваныя ўпаковачныя тэхналогіі.

Не стаяць на месцы

У свой час «Сервалюкс Агра» рэалізавала смелы праект па павелічэнні долі астуджанай прадукцыі. Гэта пацягнула за сабой істотныя змены ўсёй вытворчай і лагістычнай інфраструктуры: пабудаваны новы забойны цэх, закуплены спецыялізаваны аўтапарк, рэканструяваны складскія памяшканні, арганізаваны па-новаму ўвесь тэхналагічны працэс.

Спажывец пазітыўна адгукнуўся на ідэю «Сервалюкс Агра». Тады ў кампаніі павялічыліся аб'ёмы продажаў, геаграфія паставак. Новы сегмент стаў звыклым і для вытворцаў, і для пакупнікоў. Вырасла і ў цэлым спажыванне мяса птушкі за кошт астуджэння.

- Унутры сегмента прадуктаў з астуджанага мяса птушкі адбываюцца пастаянныя трансфармацыі, - тлумачыць намеснік генеральнага дырэктара па маркетынгу СЗАТ «Сервалюкс» (кіруючая кампанія) Алеся Сідарэнка. - Попыт з тушкі ўжо даўно пераключыўся на раздзелку. Прычым увесь час павялічваецца глыбіня разделки. Не толькі кумпячкі, грудкі, але сёння гаворка ідзе ўжо аб медальёнах, малым філе, мякаці сцягна… У апошнія гады ўсё больш акцэнт ссоўваецца ў бок прадукцыі глыбокай перапрацоўкі хуткай падрыхтоўкі: марынады, купаты, катлеты… Асартымент імкліва пашыраецца. Мы ўважліва сочым як за зменамі спажывецкіх пераваг беларускіх пакупнікоў, так і за тэндэнцыямі на іншых рынках. І ўвесь час прапануем навінкі. Сёння наш патэнцыял, у тым ліку экспартны, - не толькі высокі ўзровень якасці, разнастайнасць прадукцыі, але і прафесійная экспертыза ў галіне птушкагадоўлі.

Усе тэхналагічныя працэсы на «Сервалюкс Агра» сертыфікаваны ў адпаведнасці з патрабаваннямі экалагічнага менеджменту, утылізацыя адходаў не наносіць шкоду навакольнаму асяроддзю, на вытворчых пляцоўках рэалізаваны праекты па скарачэнні спажывання энергарэсурсаў, ачыстцы сцёкавых вод і замене ўпаковачных матэрыялаў на паўторна перапрацоўваемыя.

- Наша кампанія вядзе сацыяльна адказны бізнэс, - адзначае Алеся Сідарэнка. - Ёсць высокая ўцягнутасць калектыва ў рэалізацыю ўсіх праектаў. Пастаянна павышаецца прафесіяналізм супрацоўнікаў, заахвочваецца накіраванасць на інавацыйнае развіццё. Гэта ключавыя кропкі росту нашага прадпрыемства, базіс для яго далейшага ўстойлівага развіцця. І, несумненна, значнае дасягненне - занясенне кампаніі «Сервалюкс Агра» на Рэспубліканскую дошку Гонару. Безумоўна, гэтак высокая ацэнка дасягненняў кампаніі з'яўляецца стымулам для далейшых здзяйсненняў.

ЛІЧБЫ
 
Малака і малочных прадуктаў у краіне вырабляецца ў 2,5 раза больш, чым спажываецца. Ялавічыны - амаль у 1,7 разы, кураціны - у 1,4, яек - у 1,3.

СБ

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая