RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Быхаўскі кансервавы завод у новым сезоне робіць стаўку на развіццё сыравіннай базы

Ураджай пад замову

У Быхаўскім раёне аднавілі вытворчасць агароднінных кансерваў. Увесну гэтага года на завод прыйшоў беларуска-расейскі інвестар. У прадпрыемства цяпер новая назва - ТАА «Быхаўскі кансервавы завод», але захаваўся вядомы брэнд, а яшчэ калектыў - 180 супрацоўнікаў. За дзевяць месяцаў тут правялі частковую мадэрнізацыю і запусцілі новую марынадную лінію, у продаж паступіла першая прадукцыя. Каб наладзіць бесперабойны выпуск кансервацыі, а лічбу жадаюць павялічыць утрая, неабходна стварыць трывалую сыравінную базу. Для гэтага вядуцца перамовы з фермерамі і асабістымі падсобнымі гаспадаркамі па заключэнні дагавораў на пастаўку агародніны, гарошак і ўвогуле будуць вырошчваць у сябе.

СКАЗАНА
 
Прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка:
 
- Попыт на прадукты харчавання ў свеце, як усе вы ведаеце, велізарны, кошты растуць і будуць расці, адкрываюцца новыя рынкі. І сядзець склаўшы рукі ў такой унікальнай сітуацыі - проста злачынства. (На рэспубліканскім семінары-нарадзе аб развіцці жывёлагадоўлі ў Салігорску, 22 верасня 2023 года).
 
З поля - на завадскі канвеер
 
Па прадукцыі, якая сыходзіць з канвеера кансервавага цэха, можна адсочваць сезоннасць гародніны. Бутэлькі напаўняюцца яркім гарбузова-яблычным нектарам. У складзе садавіна і гародніна, запраўленыя цукрам, дэталізуе начальнік кансервавага цэха Ірына Сіманок. Каб атрымліваць такую прадукцыю і зімой, трэба нарыхтаваць дастатковую колькасць сыравіны.

- Шынок, гарбуз, морква, буракі, бульбачка, часнок, кроп. Такі набор сыравіны для нас асабліва каштоўны. У летні перыяд здольныя перапрацоўваць 200-300 тон гародніны ў суткі, у зімовы - прыкладна 100 тон. На заводзе ёсць сховішчы, дзе можна закласці каля 2,5 тысячы тон сыравіны. Каб стварыць аптымальны тэмпературна-влажностный рэжым для гародніны, у памяшканнях правядзём рамонт, - дзеліцца планамі Ірына. - Зацікаўлены ў якаснай сельгаспрадукцыі, у тым ліку ад вяскоўцаў.

Лічбы на заводзе пралічаныя: за сезон хочуць перапрацоўваць 5 тысяч тон шынка, 3 тысячы тон гарбуза, каля 1,5 тысячы тон агурка, па тысячы тон таматаў і перцу. Але для гэтага патрэбна свежая гародніна, таму лагістыка паставак разгалінаваная. Напрыклад, морква зараз едзе з лунінецкай фермерскай гаспадаркі «Навіцкіх», КФГ «Бульбаш-агра» Салігорскага раёна. Задача, тлумачыць намеснік дырэктара па вытворчасці Аляксандр Арцімовіч, - стварыць вакол завода надзейную сыравінную базу:

- Ужо зараз заключаем новыя дагаворы з асабістымі падсобнымі гаспадаркамі, фермерамі. І цікавасць тут узаемная: нам неабходна гародніна для вытворчасці, тым, хто вырошчвае, — збыт і гарантаваная аплата.

Для кіраўніка фермерскай гаспадаркі «Смагораўка» Чэрвенскага раёна Святланы Лечанкі вопыт супрацоўніцтва з перапрацоўшчыкам новы - спецыяльна пад заказ Быхаўскага кансервавага завода выгадавала пробную партыю шынка - 700 тон:

- Акцэнт раблю на гарбуз - мая любімая гародніна. Але ўвесну на мяне выйшла прадпрыемства і прапанавала паспрабаваць шынок. Падумала, чаму б не рызыкнуць? Пад культуру адвяла каля дзесяці гектараў. Былі асцярогі: раптам не атрымаю ўраджай. Да таго ж завод унёс перадаплату, адказнасць яшчэ большая. На полі з мужам у літаральным сэнсе жылі - збудавалі там невялікую хатку, каб заўсёды быць на месцы. У выніку шынок урадзіў. Адгрузка ішла са жніўня і да кастрычніка - заказчык сам забіраў гародніну.

А вось гарох прадпрыемства будзе вырошчваць самастойна - для гэтага ёсць вопыт, а яшчэ тэхніка і тэхналогіі. Завод ужо ўзяў у арэнду 500 гектараў зямлі ў Быхаўскім раёне.
 
Намеснік дырэктара па вытворчасці тлумачыць, чаму больш выгадна выгадаваць бабовыя ў сябе, чым купіць:
 
- Гарох - спецыфічная культура. Патрэбны асобныя тэхналогіі, камбайны. У нас два такія, яны дарагія, а працуюць усяго сорак дзён у годзе. Не кожны фермер пойдзе на апрацоўку такой рызыкоўнай культуры. Мы ж разумеем, што прадукт запатрабаваны і рэнтабельны. Да таго ж для завода гэта не новая практыка, раней вырошчвалі гарошак у сябе. Усе тэхналагічныя патрабаванні выконваем, у нас ёсць свая агранамічная служба. Пасадка будзе адбывацца ў некалькі этапаў, каб як з канвеера здымаць ураджай.
 
Усё пад кантролем
 
Канвеер з некалькімі лініямі, які пакуль на паўзе (за сезон выпусціў 10 тысяч слоікаў кабачковай ікры), універсальны - можна закочваць расольнік, салянку, боршч, а таксама варэнне, джэмы, ікру кабачковую і баклажанную. Працэс яе вытворчасці шматкампанентны. Але перш чым трапіць на лінію, усю сыравіну, а таксама тара і нават спецыі праходзяць уваходны кантроль, расказвае начальнік вытворчай лабараторыі Таццяна Аліферчык. Свежы шынок адпраўляецца на мыйку, бланшыроўку, праз працірачную машыну трапляе ў ёмістасць, дзе маса ўварваецца. Раўналежна абсмажваюцца лук, морква, дадаюцца да масы - працэс працяглы, як і ў гаспадыні на кухні. Гатовая кабачковая ікра паступае па трубах на лінію, разліваецца ў слоікі і адпраўляецца ў аўтаклаў. Прынцып працы сокавай лініі падобны, запэўнівае афарміцель гатовай прадукцыі з 20-гадовым стажам Любоў Старавойтава:

- І такіх ліній на заводзе восем. Яны працуюць у залежнасці ад сезоннай гародніны. Выраслі таматы - будзе ісці закатка. Праца на заводзе ёсць заўсёды, і заробак павышаецца, гэта радуе.
 
Цяпер распрацоўваюцца новыя віды кансервацыі, таму спецыялісты прадпрыемства адкрыты да гастранамічных эксперыментаў. Галоўны тэхнолаг завода Надзея Гернэза дзеліцца планамі:

— Прадугледжваецца, што 90 працэнтаў прадукцыі будзе ісці ў Расію, астатняя — на беларускі рынак: гэта гандлёвыя сеткі, школы, санаторыі. Актыўна мы пачалі выпускаць прадукцыю ў маі. Каб захаваць калектыў, у вясновы перыяд лілі сокі, паралельна ішоў бягучы рамонт. І ўжо з чэрвеня стартавала перапрацоўка агуркоў, таматаў, шынка, гарбузы, морквы, баклажана, перцу. Выпрабавалі і новую марынадную лінію - таматы, перцы і агуркі выдаліся.
 
Гэты год для завода быў перыядам пусканаладкі. Трэба было праверыць усё абсталяванне, закупіць дэталі і вузлы. Чэкап пройдзены, у бізнес-плане на новы сезон будзе як тэхнічная частка, так і сыравінная.

— Маюць намер паставіць дадатковае абсталяванне — лінію асептычнага кансервавання для вытворчасці кабачковага, гарбузовага, яблычнага, маркоўнага пюрэ, — дадае Надзея Гернэза. - Тэхналогія дазволіць захоўваць гародніну і садавіну не менш за год. Гэта дасць магчымасць перапрацоўваць паўфабрыкаты ўвесь сезон. А значыць, павялічыць продажы і пашырыць штат. Заводу ёсць куды развівацца.

СБ

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая