Ураджай пад замову
У Быхаўскім раёне аднавілі вытворчасць агароднінных кансерваў. Увесну гэтага года на завод прыйшоў беларуска-расейскі інвестар. У прадпрыемства цяпер новая назва - ТАА «Быхаўскі кансервавы завод», але захаваўся вядомы брэнд, а яшчэ калектыў - 180 супрацоўнікаў. За дзевяць месяцаў тут правялі частковую мадэрнізацыю і запусцілі новую марынадную лінію, у продаж паступіла першая прадукцыя. Каб наладзіць бесперабойны выпуск кансервацыі, а лічбу жадаюць павялічыць утрая, неабходна стварыць трывалую сыравінную базу. Для гэтага вядуцца перамовы з фермерамі і асабістымі падсобнымі гаспадаркамі па заключэнні дагавораў на пастаўку агародніны, гарошак і ўвогуле будуць вырошчваць у сябе.
- Шынок, гарбуз, морква, буракі, бульбачка, часнок, кроп. Такі набор сыравіны для нас асабліва каштоўны. У летні перыяд здольныя перапрацоўваць 200-300 тон гародніны ў суткі, у зімовы - прыкладна 100 тон. На заводзе ёсць сховішчы, дзе можна закласці каля 2,5 тысячы тон сыравіны. Каб стварыць аптымальны тэмпературна-влажностный рэжым для гародніны, у памяшканнях правядзём рамонт, - дзеліцца планамі Ірына. - Зацікаўлены ў якаснай сельгаспрадукцыі, у тым ліку ад вяскоўцаў.
Лічбы на заводзе пралічаныя: за сезон хочуць перапрацоўваць 5 тысяч тон шынка, 3 тысячы тон гарбуза, каля 1,5 тысячы тон агурка, па тысячы тон таматаў і перцу. Але для гэтага патрэбна свежая гародніна, таму лагістыка паставак разгалінаваная. Напрыклад, морква зараз едзе з лунінецкай фермерскай гаспадаркі «Навіцкіх», КФГ «Бульбаш-агра» Салігорскага раёна. Задача, тлумачыць намеснік дырэктара па вытворчасці Аляксандр Арцімовіч, - стварыць вакол завода надзейную сыравінную базу:
- Ужо зараз заключаем новыя дагаворы з асабістымі падсобнымі гаспадаркамі, фермерамі. І цікавасць тут узаемная: нам неабходна гародніна для вытворчасці, тым, хто вырошчвае, — збыт і гарантаваная аплата.
Для кіраўніка фермерскай гаспадаркі «Смагораўка» Чэрвенскага раёна Святланы Лечанкі вопыт супрацоўніцтва з перапрацоўшчыкам новы - спецыяльна пад заказ Быхаўскага кансервавага завода выгадавала пробную партыю шынка - 700 тон:
- Акцэнт раблю на гарбуз - мая любімая гародніна. Але ўвесну на мяне выйшла прадпрыемства і прапанавала паспрабаваць шынок. Падумала, чаму б не рызыкнуць? Пад культуру адвяла каля дзесяці гектараў. Былі асцярогі: раптам не атрымаю ўраджай. Да таго ж завод унёс перадаплату, адказнасць яшчэ большая. На полі з мужам у літаральным сэнсе жылі - збудавалі там невялікую хатку, каб заўсёды быць на месцы. У выніку шынок урадзіў. Адгрузка ішла са жніўня і да кастрычніка - заказчык сам забіраў гародніну.
— Маюць намер паставіць дадатковае абсталяванне — лінію асептычнага кансервавання для вытворчасці кабачковага, гарбузовага, яблычнага, маркоўнага пюрэ, — дадае Надзея Гернэза. - Тэхналогія дазволіць захоўваць гародніну і садавіну не менш за год. Гэта дасць магчымасць перапрацоўваць паўфабрыкаты ўвесь сезон. А значыць, павялічыць продажы і пашырыць штат. Заводу ёсць куды развівацца.
Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая
25.04.2024 - 16:38
За апошнія пяць гадоў у эканоміку Магілёўскага раёна прыцягнута два мільярды рублёў інвестыцый
22.04.2024 - 10:15
«Бабруйскаграмаш» правёў выпрабаванне навінкі - культыватара КМП-10
15.04.2024 - 16:22
Першыя ўраджаі таматаў збіраюць у Кіраўскім «Рассвете» (відэа)
15.04.2024 - 09:35