RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Ад світанку і да першай вячэрняй расы працуюць аграрыі на жніве ў Магілёўскім раёне

Уборачная пара – насычаны перыяд у жыцці аграрыяў. Іх працоўны дзень пачынаецца з першымі прамянямі сонца і заканчваецца з першымі кроплямі вячэрняй расы. Хлебаробы Магілёўскай вобласці кажуць, што ўраджай на палях у гэтым годзе атрымаўся на славу. Зараз галоўнае – граматна і своечасова ўсё ўбраць, не дапускаючы страт. А таму працаваць даводзіцца не толькі днём, але і ноччу.

Заходзячае сонца афарбавала ў яркія колеры неба над палямі ў Магілёўскім раёне. Здаецца, у такі час можна толькі любавацца прыгожым заходам і атрымліваць асалоду ад вячэрняй прахалоды. Але над палямі, нягледзячы на ўжо позні час, працягвае раздавацца гул камбайнаў: ураджай не чакае. Механізатарам ААТ «Цішоўка» не да рамантыкі і прыгожых заходаў: уся ўвага засяроджана на каласах азімай пшаніцы.

Сустракае на палях сваёй гаспадаркі кіраўнік «Цішоўкі» Віталь Фомкін. Для яго гэта ўжо 43-я ўборачная кампанія. Вопытны аграрый адзначыў, што ў гэтым годзе высокія ўраджаі. «Пра сваю гаспадарку вам скажу: сёлета ёсць павелічэнне ўраджайнасці ў параўнанні з мінулым годам. Спрабавалі на першых 25 га высейваць азімы ячмень – ураджай парадаваў, – адзначыў ён. – Цяпер важна ўсё гэта захаваць. А каб ураджай не знік, яго неабходна своечасова і якасна прыбіраць. Таму механізатары працуюць не толькі днём, але і амаль ноччу. Кожнае зерне на вагу золата».

Цяпер у палях гаспадаркі актыўна ўбіраюць азімую пшаніцу. Да гэтага ўбралі азімы ячмень. І на момант нашага прыезду тут намалацілі 2,8 тыс. т збожжавых. На палях працуе ўсе 14 камбайнаў, 7 машын на адвозцы. І, як падзяліўся Віталь Фомкін, на сваіх людзей, што задзейнічаны на ўборачнай, яму грэх скардзіцца. «Усе адказна падыходзяць да сваёй працы. Яны разумеюць, што такое ўборачная кампанія. Што трэба своечасова і якасна ўбраць хлеб. Заданне даў і Прэзідэнт: каб усё да апошняга каласка, да зярнятка было ўбрана. Зараз нашы механізатары ўбіраюць той ураджай, што самі і вырасцілі. Выязджаюць у поле раніцай і з’язджаюць адсюль з першай вячэрняй расой, – адзначыў ён. – Гэта і ў нашых інтарэсах. З гэтага складаецца эканоміка гаспадаркі: чым большы мы атрымаем вал збожжа, тым лепшы будзе стан гаспадаркі. І ўсе зацікаўленыя ў гэтым».

Як расказалі вопытныя аграрыі, розніца паміж дзённым і вячэрнім жнівом істотная.

«Уначы прыбіраць складаней. Хуткасць у камбайна павінна быць ніжэйшай, салома становіцца цяжэйшай, не так высыпаецца збожжа, і павялічваецца нагрузка на камбайн. Ды і ўсю ноч працаваць не атрымаецца: у палях вечарам з’яўляецца раса. Але камбайнеры сваю працу ведаюць, – расказаў першы намеснік начальніка ўпраўлення па сельскай гаспадарцы і харчаванні Магілёўскага райвыканкама Генадзь Давыдаў. – Адрозніваецца вячэрні час і па аплаце. Распрацавана сістэма расцэнак. Там дзесьці каля 20% дадаецца да дзённых расцэнак».

Нягледзячы на час, праца ў полі ідзе поўным ходам. Вячэрняе жніво звычайна заканчваюць бліжэй да адзінаццаці ночы. Доўгая змена ў полі сёння ў камбайнера ААТ «Цішоўка» Уладзіміра Жука. Ён родам з Асіповіцкага раёна. У сям’і ён не першы аграрый: яго бацька таксама працаваў у сельскай гаспадарцы.

Ён падзяліўся, што ўвечары працаваць не так складана: тэхніка ўся новая і сучасная. «Летась я атрымаў ужо трэці новы камбайн, на ім і працую цяпер. Тут відаць усё: ці ёсць якія-небудзь паломкі, як машына запаўняецца збожжам. Асвятленне, глядзіце, якое добрае: кожны каласок бачны, – нахвальвае мужчына свой камбайн. – Вядома, вечарам хуткасць уборкі становіцца крыху ніжэйшай, сырэйшым становіцца колас, збожжа не так добра вытрасаецца з саломы. Днём усё сухое, праца ідзе хутчэй. Вось, напэўна, і ўся розніца».

Да гэтага Уладзімір быў заняты на ўборцы рапсу. Мы сустрэлі яго ў першы дзень уборкі збожжавых у гэтым сезоне. «Уборка гэтых культур трохі адрозніваецца. Рапс убіраюць, калі зверху ўсё паспела, а ніз яшчэ зялёны. Калі ён перастаіць і высахне – усё, асыпецца. Збожжавыя не так сябе паводзяць, – адзначыў ён. – Але ўраджаі ў нас добрыя. Настрой на працу баявы. Зараджаныя на высокія паказчыкі. Вядома, хочацца выбіцца ў лідары. А каму не хочацца?»

Як падзяліўся камбайнер, жніво – гэта камандная праца. «У нас добры і дружны калектыў. Уборачная – гэта заўсёды праца ў камандзе, адзін тут не справішся, – падкрэсліў ён. – Прыходзяць да нас у гаспадарку і маладыя хлопцы. Потым усё бегаюць і пытаюцца, як гэта адрэгуляваць або тут што паправіць. Стараемся дапамагаць, але і сваю ж тэхніку прыводзіць у парадак трэба, таму моцна адцягваць увагу нельга. Але моладзь у нас ніхто не крыўдзіць».

Разам з ім у полі працуе вадзіцель Міхаіл Іваноў. Раней мужчына працаваў на адным з камунальных прадпрыемстваў Магілёва кіроўцам. Але кожны год у сезон прыязджаў на малую радзіму, каб дапамагчы гаспадарцы ва ўборцы ўраджаю. «Я збіўся ўжо з рахунку, якая гэта ў мяне ўборачная, – смяецца мужчына. – Я сам родам з гэтых месцаў. Калі з войска вярнуўся, працаваў тут, потым на дапамогу прыязджаў у жніво. Сезонаў дзесяць я тут правёў. А потым так атрымалася, што давялося вярнуцца на малую радзіму, пайшоў працаваць у ААТ «Цішоўка». І ўжо як афіцыйны работнік я праводжу сваю другую ўборачную».

На момант зносін Міхаіл перавёз ужо каля 600 т збожжа новага ўраджаю. Адну машыну замацоўваюць за двума камбайнамі, але, калі раптам дзесьці не спраўляюцца з адвозам, адправіць могуць на любое поле, дзе ідзе праца. А вялікай розніцы паміж працай днём і ўвечары вопытны кіроўца не бачыць. «Сезон зараз такі: трэба працаваць. Ды і нічога складанага ў вячэрняй працы ў полі няма. Проста трэба любіць тое, што робіш, сваю прафесію», – падзяліўся ён.

Азнаёміцца з ходам вячэрняй уборкі на полі Магілёўскага раёна прыехаў і старшыня Магілёўскага аблвыканкама Анатоль Ісачанка. Ён падкрэсліў, што ў вобласці ёсць усё неабходнае для таго, каб правесці ўборку на высокім прафесійным узроўні. «Камбайны гатовыя, механізатары ёсць, паліва маецца, парк для адвозу збожжа таксама ёсць. Зернесушыльная гаспадарка працуе на поўную магутнасць і круглыя суткі, – адзначыў ён. – На сённяшні дзень Магілёўшчына прыступіла да масавай уборкі ўраджаю. Працуем да таго часу, пакуль па тэхналогіі можна ўбіраць, каб не было страт, рацыянальна выкарыстоўваючы кожную прыдатную хвіліну».

Як падкрэсліў губернатар Магілёўскай вобласці, у сельскую гаспадарку прыходзіць моладзь, якая на ўборцы ўраджаю паказвае годныя вынікі. «На сённяшні дзень распрацавана матывацыя працы, якая ўлічвае і ўраджайнасць, і палегласць палёў, і падоўжаныя тэрміны працы. Мы выкарыстоўваем такі падыход, як спаборніцтва, – адзначыў ён. – Як, напрыклад, у ААТ «Рассвет імя К. П. Арлоўскага». Там працуе моладзевы экіпаж стрыечных братоў Андрэя і Сяргея Драздоў. Разам з імі ў гаспадарцы працуюць іх бацькі. У іх атрымліваецца такое сямейнае спаборніцтва. Але моладзь пакуль лідзіруе, паглядзім, што будзе далей. І зноў жа, у нас шмат маладых экіпажаў, якія прыходзяць на змену. І яны паказваюць годны вынік, і імі трэба ганарыцца».

Акрамя ўборкі збожжавых, у гаспадарцы працягваюць нарыхтоўваць салому, у тым ліку і ў вячэрні час. Як расказаў галоўны аграном ААТ «Цішоўка» Аляксандр Ганчароў, працы ідуць, пакуль дазваляе надвор’е. «Уборка саломы з палёў ідзе ў дзве змены і ўвесь светлавы дзень. Зараз тры трактары працуюць на невялікім полі, усяго 12 га. Тут працы на некалькі гадзін. Ужо да ночы тут мала што застанецца, а заўтра, на досвітку, яны зноў выйдуць прыбіраць нашы палі, – адзначыў ён. – Чым хутчэй і якасней будзе сабрана салома за камбайнамі, тым хутчэй мы вернемся на гэтыя плошчы рыхтаваць іх ужо пад наступны ўраджай».

БЕЛТА

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая