RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Эксперымент на палях Александрыі. Высновы толькі на практыцы

Эксперыментальныя палі ААТ «Александрыйскае» - месца, дзе бяруць пачатак смелыя ідэі кіраўніка дзяржавы Аляксандра Лукашэнкі ў галіне раслінаводства. Некалькі гадоў таму тут на пробу пасеялі рапс і азімы ячмень. Як паказаў час, стаўка на гэтыя культуры сыграла аграрыям на руку. У гэтым годзе досведы ў «Александрыйскім» не менш амбіцыйныя. Як культуры пераносяць перапады надвор'я, што здараецца, калі раптам не хапае вільгаці, цяпла і святла - на тое ён і эксперымент, каб разабрацца з гэтымі пытаннямі на практыцы.

Плошча эксперыментальнага поля - 200 га. Выразнае дзяленне на блокі і строгае выкананне тэхналогій - усё гэта дазваляе ўжывацца па суседстве зімавой пшаніцы, канюшыне, кармавым гароху, яравому ячменю, трыцікале, лубіну, соі і сланечніку. Галоўны аграном ААТ «Александрыйскае» Аляксей Слесараў распавядае аб культурах.

«У гэтым годзе ў нас пасеяна два гатункі лубіна: вузкаліставы «Альянс» і лубін жоўты «Уладка». Раней гэтую культуру нашы аграрыі апрацоўвалі, яна добра сябе паказвала. Але лубін - расліна складанае і пераборлівае, схільнае да захворванняў. У нас ужо ёсць больш устойлівыя гатункі лубіна, у іх лік уваходзіць жоўты і вузкалісты, - распавядае ён. - Гэтая культура вельмі добрая для сельскай гаспадаркі. У ёй змяшчаецца ад 32% бялку і вышэй. У гароху, напрыклад, утрыманне бялку складае толькі 23%».

На сённяшні дзень лубін ужо адцвіў, з'яўляюцца струкі з гарошынамі, якія падобныя на звычайны гарох. «Але яны больш плоскія і авальныя. Цяпер гарошыны наліваюцца. У цэлым усё ідзе нядрэнна», - тлумачыць галоўны аграном гаспадаркі.
 
Прадстаўленыя на поле гатунку лубіна - кармавыя. І высокае ўтрыманне ў іх бялку гарантуе, што такія кармы будуць пажыўнымі.

Наступная культура - соя, гатунак «Пушчанская». Яна для Магілёўскай вобласці мае асаблівае значэнне. «Калі ў нас ёсць некалькі гаспадарак, якія ў невялікіх аб'ёмах вырошчваюць лубін, то соя для нашага рэгіёну - зусім новая культура, яе ніхто не апрацоўвае, - распавядае Аляксей Слесараў. - Утрыманне бялку ў ёй пераўзыходзіць і лубін, і гарох, яно складае каля 42%. Пад новую культуру ў якасці эксперымента вылучылі 5 га. І прадстаўлены тут гатунак не раяніраваны. Так што калі добра сябе пакажа, потым можна будзе высейваць яго не толькі на тэрыторыі Магілёўскай, але і суседняй Віцебскай вобласці».

Паколькі для аграрыяў «Александрыйскага» соя з'яўляецца новай культурай, няма з чым параўноўваць яе рост. «Але мяркуючы па тым, што мы бачым на гэтым участку поля, соя выглядае добра. Далей будзем уважліва сачыць за яе ростам і чакаць ураджаю», - падзяліўся галоўны аграном.

Наступная культура толькі ўваходзіць у стадыю цвіцення, але ўжо радуе вока. Для асобных раёнаў Мінскай вобласці, а таксама Брэсцкай і Гродзенскай абласцей бачыць на палях сланечнікі - справа звыклая і зусім нядзіўная. Але Магілёўская вобласць - рэгіён з іншымі ўмовамі надвор'я, а таму ўсім цікава, як пакажа сябе гэтая культура тут.

На эксперыментальным полі пад сланечнік адвялі 40 га - тут расце беларускі гатунак «Геліёс», насенне якога паступіла з Палескага інстытута раслінаводства. Масавае красаванне пакуль не пачалося, але яно не за гарамі. «Асобныя гаспадаркі нашага рэгіёна сеюць сланечнік, але на сілас. У нас варта мэта ўсталяваць, ці можна выкарыстоўваць гэтую культуру для вытворчасці алею і сланечнікавага шроту, - распавядае Аляксей Слесараў. - Гатунак сланечніка, які расце тут, таксама не раяніраваны для нашай мясцовасці. Вядома, цікава, як цеплалюбівая культура пакажа сябе».

Яшчэ адна частка эксперыменту прысвечана збожжавым. Сёлета тут пасеялі два сарты азімай пшаніцы: нямецкі «Эміль» і беларускі «Амелія».

«Развіццё «Амеліі» ідзе вельмі добра, пра гэта можна меркаваць па коласе. Вядома, надвор'е ўнесла свае карэктывы, але тым не менш вынік пакуль нядрэнны. Патэнцыял у гатунку вельмі добры, — расказвае галоўны аграном. - Колас ужо памерам з далонь, зараз збожжа наліваецца і працягвае спець. Упэўнены, ураджай тут мы збярэм добры».

Асаблівасць гэтага гатунку азімай пшаніцы менавіта ў яго коласе - ён амаль у два разы большы за звычайны.

Акрамя гэтага, на полі расце яравы ячмень «Калдун» і зімавое трыцікале «Вусце».

Мэта такіх аграрных эксперыментаў, кажа Аляксей Слесараў, не столькі высокі ўраджай, колькі магчымасць убачыць, як развіваюцца пэўныя культуры ў нашым клімаце, параўнаць паміж сабой гатункі і ўзяць атрыманыя веды на ўзбраенне. Бо сельская гаспадарка - гэта не статычны працэс, яна ўвесь час знаходзіцца ў руху і развіцці. Змяняюцца запатрабаванні, з'яўляюцца новыя гатункі, змяняецца і клімат. Усё гэта значыць, што аграрыі мусяць трымаць руку на пульсе.

«Такія эксперыменты праводзіліся ў нас па рапсе і азімаму ячменю. Цяпер гэтыя культуры складаюць сур'ёзную частку пасяўных плошчаў большасці гаспадарак у краіне. Вядома, аб выніках эксперыменту сёлета казаць пакуль рана, але ў любым выпадку мы атрымаем каштоўны досвед. А калі вынікі будуць станоўчыя, то, верагодна, гэта стане падставай разгледзець магчымасць сеяць новыя культуры ўжо ў найбліжэйшай будучыні», - разважае Аляксей Слесараў.

Літаральна на днях поля ў «Александрыйскім» інспектаваў Прэзідэнт і асабіста ацаніў паспяванне культур. Такую пільную ўвагу сельскай гаспадарцы кіраўнік дзяржавы ўдзяляў заўсёды. Бо поспех аграрыяў - гэта хлеб на сталах беларусаў, эканамічная выгада, аснова харчовай бяспекі і суверэнітэту дзяржавы.

БЕЛТА

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая