RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Пасеў зялёнага гарошку завяршаецца ў Быхаўскім раёне

На палях філіяла «Макранскі» ААТ «Быхаўскі КАСЗ» вядзецца сяўба зялёнага гарошку. Сёлета плошчы пад гэтую культуру вырашылі паменшыць з 500 гектараў да 370, але ўраджай разлічваюць атрымаць не ніжэйшы за леташні. Захаванне стандарту вырошчвання гароху на палях праводзіць вучоны-селекцыянер, кандыдат эканамічных навук Генадзь Варакса, які працуе ў адкрытым акцыянерным таварыстве аграномам.

Зялёны гарошак высаджваюць ужо на працягу месяца, невялікімі партыямі, падладжваючыся пад вытворчасць і перапрацоўку будучага ўраджаю. У дзень засяваецца прыкладна па 20–25 гектараў. Больш раннія пасевы цяпер ужо апрацоўваюць супраць пустазелля.

Традыцыйна для пасеваў гэтай культуры выкарыстоўваюць розныя гатункі – раннія, сярэднія і сярэдняпознія. Часткова ўжылі ўласнае насенне венгерскіх гатункаў «Корвін», «Фаварыт», «Амега», а таксама насенне РУП «Інстытут агародніцтва» НАН РБ.

Захаванне стандарту вырошчвання гароху ў Быхаўскім раёне грунтуецца на тым, што на гектар замест 250–280 кілаграмаў насення выдаткоўваецца ўсяго толькі 170–195 кг, у залежнасці ад іх удзельнай масы і ўрадлівасці глебы. Мабыць, у гэтым і ёсць сакрэт эканоміі і поспеху, бо гарох досыць святлалюбная культура і загушчаныя пасевы, наадварот, шкодзяць развіццю расліны і стварэнню струкоў. Так што гэтая тэхналогія дазволіць не толькі скараціць расход пасяўнога матэрыялу, але і павялічыць ураджайнасць бабовай культуры.

Дарэчы, на палях філіяла «Макранскі» ААТ «Быхаўскі КАСЗ» будуць апрацоўвацца кабачок і гарбуз. Акрамя таго, будуць закладзены доследныя ўчасткі розных гатункаў фасолі, кукурузы і іншых культур, запатрабаваных пры вытворчасці кансервавай прадукцыі.

bykhov.by

 

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая