RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Як арганізавана харчаванне ў ЗАТ «Агракамбінат Зара» Магілёўскага раёна

Сытны абед, але ў паскораным рэжыме

Гарачае харчаванне з дастаўкай на працоўнае месца для аграрыяў - не капрыз, а неабходнасць. Тыя, хто сёння ў полі, разумеюць - кожная хвіліна на рахунку. Таму абед - у паскораным рэжыме. Павінен быць пажыўным, збалансаваным, сытным. У ЗАТ «Агракамбінат «Зара» Магілёўскага раёна да меню падыходзяць скрупулёзна: грамоўка, прадукты, разнастайнасць - улічваюцца ўсе нюансы. Таму абеды прывозяць не толькі гарачымі і свежымі, але і запраўляюць дробкай дабрыні і клопаты.

 

Сталовая ў аграгарадку Рэчкі, цэнтральнай сядзібе гаспадаркі, за дзень корміць у сярэднім пад сто чалавек. У сезон уборкі каля 60 порцый адпраўляюцца на дастаўку, астатняе - у сталовай. Незалежна ад таго, дзе размяшчаюцца палі, абеды і вячэры туды дастаўляюць заўсёды своечасова. Напрыклад, нядаўна тэхніка«Зары» працавала на ўборцы яравога рапсу ў Чавускім раёне, дзе ў гаспадаркі 650 гектараў зямлі. Аўто з абедамі даязджала і туды.
 
Кормяць механізатараў на жніве два разы на дзень. Загадчыца сталовай Аліна Раслова адзначае, што яны бясплатна атрымліваюць паўнавартасныя абеды і вячэры.
 
- Гарачае харчаванне ў палі пачынаюць развозіць у 11 раніцы, вячэры ў раёне ў 16:00. На абед заўсёды халодная закуска - салата, першае, другое з гарнірам, хлеб, уласная выпечка, напой (кампот, кісель або чай). Вячэра такая ж, толькі без супу. Стараемся даваць свежую садавіну. І абавязкова - пітная вада.

Меню распрацоўваецца на тры-чатыры дні наперад. У залежнасці ад надвор'я рацыён можа мяняцца. Да прыкладу, калі на вуліцы спякота, перавага аддаецца халодным супам, з напояў - узварам з сухафруктаў. Калі ж больш прахалодна, у меню заўсёды гарачая гарбата.
 
- Мясная складнік са сваёй прадукцыі, працуем на сваім мясе. Напрыклад, каўбаскі «Застольныя» сваёй вытворчасці, а таксама марынаваны шашлык з птушкі, яго дасмажваем, іншыя паўфабрыкаты, — пералічвае загадчыца сталовая.

Рабочы дзень повара Марыі Сарокінай пачынаецца а 8-й раніцы, бо да 11:00 ужо ўсё павінна быць гатова. А гэта на хвіліну, 50 літраў супу, 20 кіло кашы, 10 - салаты, 20 літраў напою толькі на абед! І заўсёды выпечка ўласнай вытворчасці - смажанкі, піражкі, беляшы. Сапраўдны банкет, заўважаю.
 
- Ужо налаўчылася за пяць гадоў працы, усё паспяваю, - смяецца Марыя. — Самае каханае ў хлопцаў — выпечка: смажанкі, беляшы, яшчэ другія стравы — мяса з грыбамі, гуляш. Што кахаюць мужчыны? Вядома, бацвінне, мяса, булачку - павінна быць смачна і сытна. Калі ёсць досвед, усё даецца лёгка. Таму рыхтую і першае, і другое з гарнірам паралельна. Пакуль усё варыцца, займаюся выпечкай. Больш часу ідзе на гарачае. Суп паставіў - ён рыхтуецца, а з мясам трэба павазіцца.

У поле вязем абед з развозчыкам Жаннай Уласавай. Кожная порцыя ў індывідуальных аднаразовых кантэйнерах. У меню ў камбайнераў такі набор страў, што не ў кожным рэстаране закажаш. Салата «Нясвіжскі», або селядзец пад футрам, капуста са свежай капусты, печань па-строганаўску, бульба тушаная, хлеб, кісель і жарка з каўбасой. Порцыі самавітыя: адзін суп 500 грамаў! А яшчэ 100 грамаў салаты, больш за 300 - гарачае з гарнірам. Абед пажыўны. Яшчэ не разгуляўся апетыт? Тады зазірнем у меню на вячэру: салата аліўе, каўбаскі, каша грачаная, хлеб. Мужчыны сапраўды галоднымі не застануцца.
 
Прыязджаем на поле, дзе тэхніка ўбірае пшаніцу. На абед спяшаюцца камбайнер Віталь Буры з памочнікам Аляксандрам Максіменкам.

- Абеды ў нас выдатныя! Любімая страва - пюрэ з гуляшам. У спякоту выдатна заходзіць халоднік, - хваліць харчаванне Віталь. - Паясі халоднага, і сам астуджаешся. Выдатная і выпечка. Прывозяць смажанкі, піцы, піражкі, беляшы, сырнікі. Кухары імкнуцца, ніякая сабойка не патрэбна. Усяго хапае.
 
- А самае галоўнае - кіроўца Сяргей Лабусенка своечасова ўсё прывозіць. Абеды з запалу з спякоту! Што яшчэ трэба, калі цэлы дзень у полі, - рэзюмуе памочнік камбайнёра. - Нам не да вынаходстваў, ежа павінна быць сытнай. Як дома.

СБ

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая