RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Экватар пройдзены: аграрыі кіраўскага «Світанку» прыбралі больш за палову плошчаў збожжавых

Надвор'е працягвае адчуваць аграрыяў на трываласць: дажджы змяняюцца спякотай і наадварот. Але працаўнікі сельскай гаспадаркі часу дарма не губляюць - кожная пагодлівая хвіліна ў іх на вагу золата. Актыўнымі тэмпамі ідзе ўборка ўраджаю збожжавых у Кіраўскім раёне - на палях ААТ «Рассвет ім. К.П. Арлоўскага» праца кіпіць з раніцы і дапазна. Аграрыі раёна, як і «Рассвет», ужо перасягнулі экватар ва ўборцы збожжавых і зернебабовых. Тут упэўнены - сёлета мы будзем з добрым ураджаем і смачнымі караваямі. Карэспандэнты БЕЛТА адправіліся ў Кіраўскі раён, каб даведацца, як ідуць работы ў палях.

Раён сустрэў нас калі не анамальнай спёкай, то ўжо блізкім да гэтай адзнакі надвор'ем - слупок тэрмометра паказваў каля 27 градусаў. У Магілёве ноччу прыстойны дождж прайшоў, месцамі нават лужыны стаяць, а тут дажджоў ноччу не было. «Тэхніка з самай раніцы ў палях. Ужо ўбрана больш за палову плошчаў збожжавых, - гаворыць першы намеснік старшыні - начальнік упраўлення па сельскай гаспадарцы Кіраўскага райвыканкама Аляксандр Кісялёў. - Працы ў нас хапае. Першым убралі азімы ячмень на плошчы больш як 1,6 тыс. га. Ураджайнасць склала 32 ц/га. Культура зарэкамендавала сябе, у наступным годзе дададзім яшчэ 1 тыс. га. Завяршылі ўборку азімага рапсу, у нас пад яго больш як 3,2 тыс. га выдзелена - сярэдняя ўраджайнасць 30 ц/га, гэта вышэй, чым у мінулым годзе. Завяршылі другі ўкос травы. Цяпер у раёне ідзе ўборка збожжавых і зернебабовых, уносяцца фосфарныя і калійныя ўгнаенні. Прыступілі да сяўбы азімага рапсу пад ураджай наступнага года. Гэтыя працы плануецца завяршыць да 20 жніўня».

Актыўна працуюць у раёне і сушыльныя комплексы - задача ж не толькі якасна ўбраць ураджай, але і захаваць яго. Усё неабходнае для гэтага ёсць. «У раёне ў нас 15 зернесушыльных комплексаў, з іх 9 на газавым абсталяванні. Усе ў спраўным стане, усе працуюць. Збожжа сёлета больш вільготнае, таму сушыльныя комплексы працуюць на поўную сілу», - адзначыў Аляксандр Кісялёў.

На палях Кіраўскага раёна працуюць 57 камбайнаў, сёлета абнавілі іх, аўтапарк папоўніўся двума новымі айчыннымі камбайнамі, у бліжэйшы час у дапамогу аграрыям прыбудуць яшчэ тры. Набылі новую тэхніку для апрацоўкі глебы.

Як расказала першы намеснік начальніка ўпраўлення па сельскай гаспадарцы і харчаванні Кіраўскага райвыканкама Антаніна Смятана, раён сельскагаспадарчымі кадрамі забяспечаны, на дапамогу паклікалі ўсяго два чалавекі. Сярод прыцягнутых да ўборачнай машын - усяго 3-4 аўтамабілі, з усім астатнім гаспадаркі спраўляюцца саматугам. «Механізатары і кіроўцы забяспечаны ўсім неабходным: гарачым харчаваннем, спецвопраткай. Старанна сочым за супрацьпажарнай бяспекай», - сказала яна.

Удакладніўшы сітуацыю ў раёне, адпраўляемся ў ААТ «Рассвет ім. К.П.Арлоўскага». Работнікі гэтага прадпрыемства заўсёды сярод лідараў жніва. Цяпер тут таксама ўбралі ўжо палову плошчаў збожжавага кліну.

Але перш чым выязджаць у палі, ідзем у сталовую - даведацца, што смачнага гатуюць для аграрыяў. Сталовая «Рассвету» забяспечвае гарачым харчаваннем не толькі сваю гаспадарку, але і іншыя - тыя, дзе няма сваіх сталовых.

За смачныя і пажыўныя стравы ў сталовай «Рассвету» адказвае загадчыца Святлана Бяляўская. Меню ў аграрыяў не горш за рэстаран. «Меню складаем на тры дні, каб не паўтаралася. Кормім работнікаў два разы на дзень: абед і вячэру. Вядома, імкнемся і да іх прыслухоўвацца пры выбары страў. Бывае так, што на гарнір у іх бульбачка адварная была, а на вячэру могуць папытаць смажаную. Здаецца, што прадукт усюды аднолькавы, але стравы розныя і нашым вадзіцелям і механізатарам падабаюцца, — расказвае яна. - На абед, вядома, гатуем супы. Кормім нашых аграрыяў мясам птушкі, свінінай, ялавічынай. Вось не песцяць нашы механізатары стравы з рачной рыбы, калі свая пайдзе - гэта справа іншае, карпаў яны ў нас любяць. Вядома, свежая гародніна заўсёды ёсць - свае вырошчваем».

Першае на абед - справа абавязковая. Супы розныя: бацвінне, расольнік, капуста, суп гарохавы або з крупамі, з макаронамі. Калі, напрыклад, суп гатавалі са свінінай, то на гарачае будзе мяса птушкі ці ялавічына, каб была разнастайнасць. «На гарачае ў нас вельмі шырокі спіс страў. Але больш за ўсё на вячэру, напрыклад, любяць макароны з мясам і гароднінай, бульбу ў любым выглядзе, катлеты, — расказвае Святлана Бяляўская. - Як мне здаецца, усе мужчыны любяць смачнае мяса. І мы стараемся, каб нашыя механізатары атрымлівалі не толькі пажыўную ежу, але і смачную».

Яшчэ адна задача, якая стаіць перад работнікамі сталовай, - дастаўка гарачай ежы прама ў поле. Для гэтага выкарыстоўваюць спецыяльныя кантэйнеры, якія захоўваюць тэмпературу. Ёсць дзве спецыяльныя машыны, задзейнічаныя ў дастаўцы гарачага харчавання. Пасля таго як усе кантэйнеры запоўненыя, яны грузяцца ў машыну, і ветлівая жанчына ў белым халаце і каўпаку адпраўляецца па палях. На гэты раз - мы разам з ёй.

На пад'ездзе да поля адразу становіцца зразумела, што нам сюды, з-за ўзніманага пылу здаецца, што поле дыхае. А на справе такі эфект стваралі 14 зернеўборачных камбайнаў, якія працуюць ва ўнісон.

Тут нас сустракае першы намеснік дырэктара сельскагаспадарчага прадпрыемства Аляксандр Жылінскі. «Праца па ўборцы збожжавых і зернебабовых у гаспадарцы знаходзіцца ў самай актыўнай стадыі. Прыбралі ўжо больш за палову плошчаў. Ураджай нядрэнны, пшаніцы атрымліваем у сярэднім 55 ц/га, рапс убралі поўнасцю, яго ўраджай 45,6 ц/га. У параўнанні з мінулым годам ураджай крыху меншы, надвор'е ўнесла свае карэктывы. Але гэта не крытычна, - распавёў ён. - Настрой ва ўсіх баявы, нашы хлопцы настроены на высокія паказчыкі і якасную ўборку. Людзі ў нас адказныя, кожны разумее, наколькі важна правесці ўборку якасна і ў тэрмін».

Усяго ў гаспадарцы трэба ўбраць ураджай азімых збожжавых на плошчы 3,3 тыс. га, яшчэ і яравыя стаяць на палях.

«Павялічыліся плошчы пад рапс: было 780 га, а сёлета ўжо 1 тыс. га. У збожжавы клін дадалі ячмень: у мінулым годзе было 50 га, зараз 230 га. А пад ураджай 2024 года мы плануем ужо 400 га. Павялічваем плошчы за кошт памяншэння аб'ёмаў трыцікале», - распавёў Аляксандр Жылінскі.

Сёлета ў гаспадарцы з'явіліся два новыя камбайны - на адным працуе ўжо бывалы механізатар, другі перадалі маладому камбайнеру.

Адзін з уладальнікаў новага камбайна - механізатар Мікалай Белакурскі. У гаспадарцы ён працуе ўжо 40 гадоў, а сёлета ў яго юбілейная ўборачная - 25, ды яшчэ і з новым камбайнам. «Вось такі падарунак зрабілі мне! Тэхніка не падводзіць, настрой бадзёры, — расказвае ён. - У гэтым годзе, вядома, уборка - гэта сапраўдная барацьба з надвор'ем».

Мікалай Белакурскі падкрэслівае, што працу сваю вельмі любіць, нягледзячы на тое, што праца ў палях цяжкая. «Я балею сваёй справай, - падзяліўся ён. - Уборка ўраджаю заўсёды адказная. І складанасць толькі адна - у палях мы з раніцы і да позняга вечара. Па маладосці неяк прасцей такі графік даваўся, зараз крыху больш складана. Але гэта нічога. Галоўнае - будзем з добрым ураджаем, з хлебам і дастаткам. Ніколі такога не было, каб хлеба ў нас не было. Мы такога ніколі не дапусцім».

Са свайго боку гаспадарка, гаворыць механізатар, стварае ўсе ўмовы для працы. Абеды і вячэры прывозяць заўсёды гарачыя і смачныя, спецвопратка ёсць, стымулюючыя выплаты і заахвочванні таксама. «Калі ёсць усё неабходнае, работа становіцца ў задавальненне», - рэзюмуе Мікалай Белакурскі.

На новым камбайне ў гэту ўборачную працуе малады механізатар Сяргей Дрозд. Гэта яго першая ўборачная ў якасці камбайнера, да гэтага разам са стрыечным братам працаваў, быў памочнікам. «За рулём камбайна - мой першы сезон, праца няпростая, але я спраўляюся. Працую адзін, камбайн новы, - расказаў ён. - Працоўны дзень пачынаецца ў нас у 7 раніцы і доўжыцца гадзін да 10 вечара. Надвор'е, вядома, расслабіцца нікому не дае. Але, нягледзячы на ўсе перашкоды, якія яна нам чыніць, мы ўсё робім, каб уборачная прайшла з высокімі паказчыкамі. У гэтым і заключаецца наша асноўная задача. Каравай у нас будзе».

Але мала проста якасна ўбраць збожжа - трэба яго яшчэ прасушыць і захаваць. Для гэтага ў гаспадарцы таксама ёсць усё неабходнае. Зернесушыльны комплекс абсталяваны 4 сушылкамі, усё працуе ў кругласутачным рэжыме. Калі вільготнасць у збожжа высокая, тут сушаць 600-700 т за суткі.

Ужо другі сезон на зернесушыльным комплексе працуе цэх па перапрацоўцы алейных культур - тут робяць рапсавы алей, а макуха становіцца пажыўным бялковым дадаткам для кармоў.

Акрамя ўборкі збожжавых, у гаспадарцы ідзе ўборка саломы, ворыва, падрыхтоўка глебы пад сяўбу канюшыны, уносяцца мінеральныя ўгнаенні. «Вядуцца мерапрыемствы па абароне раслін, іх праводзім на цукровых бураках, на бульбе прафілактыка ад хвароб. Аб'ём работ вельмі вялікі, - сказаў Аляксандр Жылінскі. - У нас яшчэ ёсць кукуруза, капуста, цыбуля, морква, буракі сталовыя. У садзе збіраюць ураджай ранніх гатункаў яблыкаў. Мы будзем з годным ураджаем, са свайго боку ўсё для гэтага які робіцца».

БЕЛТА

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая