RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Першым да ўборкі азімай свірэпіцы на зерне ў Магілёўскай вобласці пачаў Слаўгарадскі раён

Слаўгарадскі раён першым у Магілёўскай вобласці пачаў уборку азімай свірэпіцы. Тры збожжаўборачныя камбайны выйшлі ў палі ААТ «Прывольны агра», дзе пасеяна 100 гектараў культуры.

Дырэктар гаспадаркі Міхаіл Пліндаў заўважае, што культура падышла, марудзіць ва ўборцы не трэба:

Свірэпіца саспела, перазімавала выдатна. Культура перспектыўная, універсальнага прызначэння, яе насенне -каштоўная крыніца расліннага алею і кармавога пратэіна. Цяпер прыступілі да ўборкі. А затым тое ж поле будзем выкарыстоўваць для сяўбы проса. Падвойная выгада. Тым самым поле не гуляе — атрымліваем два ўраджаі за сезон. Гаспадарка ад гэтага толькі выйграе. Тэхнікі - трох камбайнаў - для ўборкі дастаткова.

На адным з іх - Аляксандр Шусцікаў. Хлопец хоць малады, але ўжо з досведам — у гаспадарцы восьмы год. Механізатарам працуе і яго бацька Уладзімір, ёсць у каго досвед пераймаць. Заўважае, што ўборка свірэпіцы злёгку адрозніваецца ад уборкі іншых культур:

- Трэба глядзець за ходам, бо свірэпіца моцна прачынаецца. Неабходна сачыць, каб не было моцных страт. Праца ў полі падабаецца, я з дзяцінства да гэтага прывучаны. З бацькам заўсёды выходзіў на сельгасработы. Адчуваю, што займаюся карыснай справай. Мы кормім людзей, свае сем'і. Ведаем, завошта працуем. У нас вопытная каманда, усе хлопцы талковыя. На гэтым камбайне я ўжо пяты сезон. Берагу яго, бо гэта мой карміцель.

Усяго ў Слаўгарадскім раёне ўборцы падлягае каля 400 гектараў культуры. Азімае свірэпіца ёсць ва ўсіх шасці гаспадарках раёна. Для параўнання: летась яна займала ўсяго 150 гектараў. Старшыня Слаўгарадскага райвыканкама Андрэй Кажамякін расказвае пра нюансы цяперашняй кампаніі:

Уборку ўжо пачалі ў «Прывольным агра», таксама КСУП «Заранскі», паступова ўключаюцца і іншыя сельгаспрадпрыемствы. Спадзяемся на добры вынік. Пасля ўборкі алейнага семя свірэпіцы дапрацоўваюцца і будуць пастаўляцца на перапрацоўчыя прадпрыемствы Беларусі для далейшай перапрацоўкі. З усяго варта здабываць выгаду: пасеялі частку свірэпіцы, зарабілі. Потым і рапс падыдзе, потым азімы ячмень.

У цэлым у раёне падлягае ўборцы азімы рапс, ён займае 2200 гектараў, гэта амаль на 500 гектараў больш у параўнанні з мінулым годам. Таксама збожжавая група - азімыя і яравыя збожжавыя займаюць амаль 13 тысяч гектараў. Аграрыі, заўважае старшыня райвыканкама, зрабілі ўсё, каб атрымаць у бягучым годзе ўраджай лепшы і вышэйшы, большага аб'ёму ў параўнанні з мінулым годам:

- Думаю, з пастаўленай задачай справімся. На гэты час у раёне 42 камбайны, яны гатовы. Цяпер сельгасарганізацыі раёна таксама займаюцца нарыхтоўкай травяністых кармоў. Убрана амаль 60 працэнтаў плошчаў. Практычна ў два разы аб'ёмы вышэйшыя на гэты момант, чым у аналагічным перыядзе мінулага года. Таксама стан травы значна лепш леташніх. Раслінаводства працуе на жывёлагадоўлю. І асноўны даход сельгасарганізацыі атрымліваюць ад рэалізацыі гэтай прадукцыі. Чым лепш кормы, тым лепш аддача ад жывёлагадоўлі. А значыць - і фінансавы стан гаспадарак.

Паводле слоў старшыні камітэта па сельскай гаспадарцы і харчаванні Магілёўскага аблвыканкама Анатоля Ланкуця, усяго ў вобласці ўборкі 976 гектараў азімай свірэпіцы. Культура выкарыстоўваецца як кармавая, а насенне прымяняецца ў вытворчасці тэхнічнага алею.

mogilevnews.by

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая