Новыя патрабаванні, тэхналогіі і ўмовы
Фермеры не займаюцца гэтай культурай, толькі сельгаспрадпрыемствы Магілёўскага, Кіраўскага, Бабруйскага і Шклоўскага раёнаў. Ураджайнасць звычайна вышэйшая за сярэднюю па краіне.
Праўда, летась гаспадаркі рэгіёну атрымалі каля 155 цэнтнераў з гектара з-за спякоты і засухі, годам раней - 192.
- Традыцыйна ў нас лідзіруе Кіраўскі раён: пазалетась тут атрымалі 313 цэнтнераў з гектара, у мінулым з-за капрызаў надвор'я - 173. У ААТ «Світанак імя К. П. Арлоўскага» і плошчы пад пасадку гэтай культуры больш, і зямлі больш урадлівых, - тлумачыць начальнік упраўлення інтэнсіфікацыі раслінаводства і меліярацыі Магілёўскага аблсельгасхарча Лілія Гулінская. - Лукам, вырашчаным у вобласці, забяспечваем увесь наш рэгіён, а таксама пастаўляем яго ў Мінск. І, вядома, асаблівую ўвагу ўдзяляем сацыяльнай сферы - дзіцячым садам, школам, бальніцам, куды пастаянна адгружаем нашу вітамінную прадукцыю.
ААТ «Світанак імя К. П. Арлоўскага» Кіраўскага раёна, як расказалі ў мясцовым райсельгасхарчы, сяўбу цыбулі на 89 гектарах завяршыла яшчэ 25 красавіка. Спецыялісты сельгаспрадпрыемства настроены сёлета атрымаць ураджай не ніжэйшы за 300 цэнтнераў з гектара. Упэўніваюць: зрабілі для гэтага ўсё магчымае.
У ААТ «Фірма «Кадзіна» Магілёўскага раёна засеялі значна менш - 35 гектараў. Тут на працягу многіх гадоў таксама вырошчваюць буракі, моркву, капусту. Змяняюцца толькі падыходы, патрабаванні, тэхналогіі і ўмовы, у тым ліку прыродныя.
Намеснік дырэктара па вытворчасці прадпрыемства Дзяніс Сілкін адзначае:
- Мы сеем лук насеннем, гэта значна танней, чым сеянкі, як сеялі беларускія аграрыі калісьці. Каб вырасціць цыбулю з насення, трэба менш пасадачнага матэрыялу, ён таннейшы. У нас добрая тэхніка пад гэтую тэхналогію, эфектыўныя прэпараты, якія спраўляюцца з пустазеллем. У мінулым годзе сабралі ў сярэднім 150 цэнтнераў з гектара. Нягледзячы на тое, што гэта быў сярэдні паказчык па краіне, вынік нас не парадаваў, але год быў засушлівым, анамальна гарачым, цяжкім.
У 2025-м настроены атрымаць 200 - 250 цэнтнераў з гектара. І сіноптыкі абяцаюць больш спрыяльнае надвор'е, і работнікі сельгаспрадпрыемства паставілі мэту ўдзяляць гэтай культуры яшчэ больш увагі. Паводле слоў галоўнага агранома гаспадаркі Надзеі Напрэенкі, распрацаваны новыя тэхналагічныя схемы, сур'ёзна павялічаць кратнасць апрацовак цыбулі фунгіцыдамі і колькасць падкормак. Так, выдаткі на вытворчасць культуры ўзрастуць, але і прыбытак чакаецца значна вышэйшым.
Кадзінскі лук добра вядомы жыхарам Магілёўскай вобласці: славіцца сваімі смакавымі якасцямі. Ён прадаецца ў пунктах фірменнага гандлю сельгаспрадпрыемства, стацыянарнага і выязнога. Да таго ж, як падкрэсліў Дзяніс Сілкін, цыбуля гаспадаркі закладваецца ў стабфонд, пастаўляецца ў дзіцячыя сады, школы, бальніцы. Таксама цыбуля з «Кадзіна» адгружаецца ў Мінск.
Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая
06.05.2025 - 09:17
Журналісты і Вялікая Айчынная вайна: як слова захоўвае гісторыю
05.05.2025 - 10:34
05.05.2025 - 09:49