Трэцяя партыя збожжаўборачных камбайнаў перакінута 30 ліпеня з паўднёвых у паўночныя раёны Магілёўскай вобласці. Гэта неабходна для паскарэння тэмпаў уборкі і зніжэння страт збожжа, расказаў карэспандэнту старшыня камітэта па сельскай гаспадарцы і харчаванні аблвыканкама Анатоль Ланкуць.
«Першая партыя збожжаўборачных камбайнаў была перакінута ў самым пачатку гарачай пары: тэхніка ААТ «Задняпроўскі міжрайаграсэрвіс» паехала ўбіраць збожжа ў Глускі і Асіповіцкі раёна, - адзначыў Анатоль Ланкуць. - Пасля чаго гэтыя ж два атрады перайшлі на палі Чавускага і Быхаўскага раёнаў - другая перагонка. На трэцім этапе камбайны Асіповіцкага і Глускага раёнаў дапамагаюць іншым раёнам, больш паўночным і ўсходнім. І прычым гэта не апошні перамяшчэнне тэхнікі. Такая сістэма не толькі працуе, але і які год запар даказвае сваю эфектыўнасць».
Паводле слоў кіраўніка, у рэгіёне ўжо ўбрана практычна 50 працэнтаў збожжавых, калі ў мінулым годзе экватар уборачнай адзначаны толькі 10 жніўня. Тэмп набраны добры і яго нельга змяншаць, таму аграрыі спадзяюцца, што і надвор'е ў гэты адказны і важны перыяд не падвядзе - абыдзецца без дажджоў, навальніц і іншых прыродных катаклізмаў.
«Калі надвор'е ўсталюецца, то вобласць прыкладна да 15 жніўня практычна завершыць уборачную, - падкрэсліў Анатоль Ланкуць. - на сёння ўжо ёсць шэраг раёнаў, якія ідуць з вялікім апярэджаннем: Асіповіцкі - 77 працэнтаў убраных плошчаў, Кіраўскі - 67 працэнтаў, Глускі - 58 працэнтаў. Адзначу, што і ўраджайнасць сёння не горшая за леташнюю».
Штодзень пры наяўнасці добрага надвор'я на палі вобласці выходзіць да 940 камбайнаў - гэта прыкладна 93 працэнты ад зернеўборачнай тэхнікі, што ёсць у наяўнасці. Аднак дзень на дзень не даводзіцца: у апошнія суткі ішлі дажджы, таму машыны стаялі без справы.
«Выкарыстоўваем зараз кожную пагодлівую хвіліну - трэба ўбіраць хлеб і выконваць дзяржзаказ, - падкрэсліў Анатоль Ланкуць. - Напрыклад, па рапсе дзяржзаказ зачынены ўжо на 100%, па збожжавых - на 43%».
За рулём аднаго з трох камбайнаў, якія рушылі сёння з Глуска ў Круглае - Сяргей Прыбыш. «Выехалі ў 9.00 і плануем прыбыць у месца прызначэння ў 21.00, за гэты час пераадолеем 230 км, - дзеліцца ён. - Едзем у арганізаванай калоне ў суправаджэнні ДАІ: выконваем дыстанцыю, не парушаем ПДР. Перасоўваемся акуратна і ўважліва з уключанымі пробліскавымі маячкамі і блізкім святлом фар - важна, каб іншыя кіроўцы бачылі сельгастэхніку здалёку».
Сяргей прызнаецца, што будуць працаваць на палях і дапамагаць раёну столькі часу, колькі спатрэбіцца - сёння важна хутка і без страт убраць ураджай. «Да працы гатовыя, яна нас не палохае - не першы раз, - дзеліцца ён. - За сельскую гаспадарку хварэю душой, гэта ўжо мая дзевятая ўборачная. Па прафесіі я машыніст лесанарыхтоўчай машыны, але кожнае лета бяру водпуск і перасаджваюся на камбайн. Гэта маё самае вялікае хобі, як у іншых рыбалка. Прыбяром з палёў хлеб, водпуск скончыцца - і паедзем на буралом, ліквідаваць наступствы нядаўняй стыхіі. Нездарма кажуць: лета - гарачая пара».
У сваім Глускім раёне Сяргей Прыбыш працаваў з 26 чэрвеня, намалаціў ужо каля 600 т збожжа. Было б больш, але крыху падвяла тэхніка - прыйшлося аператыўна рамантаваць прама ў сярэдзіне ўборачнай, наракае Сяргей.
«Вядома, перажываем за агульную справу - хочацца хутчэй убраць збожжа, каб вобласць і краіна былі з добрым ураджаем. Цяпер ужо трэці дзень ідуць дажджы, усе стаяць, ніякага руху - і гэта не можа не хваляваць. Добра, што пакуль трымаецца непагадзь, мы пераязджаем у Круглянскі раён, не губляючы сонечных дзён - так маральна лягчэй. Пакуль падрыхтуем тэхніку - ужо і палі папрасыхаюць».
Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая
19.02.2025 - 12:54
Ратавальнікі расказалі аб ліквідацыі наступстваў прарыву трубаправода ў Асіповічах
18.02.2025 - 08:58
Да канца года ў Магілёўскай вобласці пабудуюць тры комплексы па вырошчванні каштоўных парод рыб
14.02.2025 - 14:44
«Галоўнае - атрымаць наш, айчынны прадукт». Раман Галоўчанка аб развіцці цяплічнага агародніцтва
14.02.2025 - 14:28
Менш бульбы, больш гародніны і садавіны. Раман Галоўчанка аб смакавых перавагах беларусаў