RU BY EN 中文
Twitter Instagram

За блін-догам, бульбай-гармонікам і кесадыляй — ​​на «Купалле» ў Александрыю

Да рэспубліканскага свята «Купалле», якое пройдзе 6 ліпеня ў Александрыі ў 15-ы раз, рыхтуюцца не толькі артысты і рамеснікі, але і повары. Цяпер яны прадумваюць меню, якое ўключае каронныя стравы і навінкі.

Шырока прадставіць пачастункі спажывецкая кааперацыя. Працягласць гандлёвых радоў васьмі арганізацый Магілёўскага аблспажыўсаюза з тэматычнымі экспазіцыямі і падворкамі складзе 200 метраў. Там размесцяцца 16 гандлёвых павільёнаў і 900 пасадачных месцаў летняй мэблі з парасонамі.

Лічбы прыкладна на ўзроўні мінулага года. Кааператары вырашылі развівацца за кошт пашырэння асартыменту і паляпшэння якасці пачастункаў.

- Ад упадабаных страў не адмаўляемся. Многія гады хіты продажаў — шашлык, дранікі, блінцы з начыннем, змажанкі, бульба фры. Аднак сёлета на «Купаллі» будзе нямала гастранамічных дэбютаў. Быхаўскія кухары прыгатуюць запечаную з грыбамі рульку, кіраўскія — шампіньёны-грыль у беконе і кручэнікі з ялавічынай і гароднінай. Стравы-навінкі клічэўскіх кааператараў — гэта блін-дог і твістэры, магілёўскіх — кесадзілля па-мексіканску і рабрынкі-грыль у вішнёвай глазуры. Мсціслаўскае райспажыўтаварыства плануе частаваць стейкамі з ялавічыны і кукурузай-грыль, Чавускае прыгатуе мохіта-напой і бульбу-гармонік з грудзінкай, Шклоўскае - кураня-тытуню і свіныя рэбры ў соева-мядовым марынадзе на грылі, - анансуе начальнік сектара грамадскага харчавання Магілёўскага аблспажыўсаюза Іна Сабірава.

Госці фестывалю змогуць пакаштаваць кебаб, парася на ражне, запечаную на грылі адварную бульбу, вагавое марожанае, стравы беларускай кухні. Спажывецкая кааперацыя парадуе кандытарскімі і здобна-булачнымі вырабамі ўласнай вытворчасці, як і напоямі: махіта, фруктовым ліманадам, малочнымі кактэйлямі ў асартыменце.

Прыярытэтным напрамкам застанецца прыгатаванне ежы навідавоку ў наведвальнікаў. На фестывалі ўсталююць пяць зон з мангаламі, печамі-казанамі, грыль-агменямі і тандырамі, дзе акрамя звыклых мяса і агародніны будуць гатаваць юшку, суп з лісічкамі, плоў, пярловую кашу з мясам.

У 2023 годзе Магілёўскі аблспажыўсаюз рэалізаваў на свяце 1,5 тоны шашлыка, 500 кілаграмаў прадукцыі грыль (птушка, каўбаскі), 800 кілаграмаў бульбы фры, 4,3 тысячы літраў піва і 2,1 тысячы літраў квасу.

- Каб усім усяго хапіла, на гэты раз плануем вывезці дзве тоны шашлыка, тону бульбы фры, 5 тысяч літраў піва і 2,5 тысячы літраў квасу, - удакладняе Іна Фёдараўна.

Дарэчы, у гандлёвых шэрагах Шклоўскага райспажыўтаварыства ўладкуюць лаўнж-зону на 32 пасадачныя месцы. Гэта абгароджаная дэкаратыўнымі калонамі тэрыторыя падвышанай камфортнасці з дэкаратыўнымі свяцільнямі, туямі і жывымі кветкамі ў падвесных кашпо, чахламі на крэслах і абрусамі. У дзённы час тут арганізуюць харчаванне ганаровых гасцей з Данбаса, а вечарам абслугоўванне па меню абыдзецца ў 50 рублёў з чалавека.

А яшчэ на фуд-корце будзе сапраўдная пернікавая хатка! У рамках маштабнай акцыі «Купальскія прысмакі» прадставяць 1300 адзінак сувенірных пернікаў уласнай вытворчасці агульнай вагой 200 кілаграмаў. Смачна і прыгожа, бо прадукцыю распішуць на тэматыку свята. Дарэчы, пернікі можна будзе прадэгуставаць, як і ахаладжальныя напоі, якія будуць знаходзіцца побач у спецыяльных калясках.

У цэлым дэгустацыі і акцыі арганізуюць практычна ва ўсіх гандлёвых намётах. У кожнага райспажыўтаварыства — свае маркетынгавыя мерапрыемствы. Напрыклад, за кілаграм шашлыка адны будуць даваць «у нагрузку» шклянку квасу, іншыя - марожанае.

Акрамя пачастункаў у палатках можна будзе набыць сродкі гігіены, а таксама парасоны і дажджавікі на выпадак неспрыяльных умоў надвор'я.

ДАВЕДКА

Агульная даўжыня гандлёвых шэрагаў на «купальскім» полі складзе каля 1,8 кіламетра - плюс 150 метраў да мінулага года. Усяго ў выязным абслугоўванні гасцей і ўдзельнікаў свята будуць задзейнічаны каля 200 арганізацый і прадпрыемстваў. Яны арганізуюць 3,7 тысячы пасадачных месцаў, што на 600 больш, чым на мінулым фестывалі.

 СБ

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая