RU BY EN 中文
Twitter Instagram

Апраўданая стаўка на эксперымент: ураджай азімага ячменю збіраюць у «Александрыйскім»

ААТ «Александрыйскае» ў Шклоўскім раёне – адно з самых буйных сельскагаспадарчых прадпрыемстваў закрытага цыкла ў Магілёўскай вобласці. Тут упэўнены: поспех усяго прадпрыемства заўсёды пачынаецца з поля, а таму не баяцца эксперыментаў. Для гэтых мэтаў тут вылучаныя два ўчасткі, дзе ўжо на падыходзе азімы ячмень, а на іншым працягвае расці азімы рапс. Дарэчы, сёлета аграрыі «Александрыйскага» збіраюць свой першы ўраджай азімага ячменю. Збожжавая культура для гаспадаркі новая, але яна ўжо паспела зарэкамендаваць сябе: ураджайнасць амаль 70 ц/га.

Да ўборкі азімага ячменю ў «Александрыйскім» прыступілі некалькі дзён таму. З 211 га ўбралі амаль палову. Працы засталося нямнога, калі пагодныя ўмовы не ўнясуць сваіх карэкціровак. Новай культурай аграрыі задаволеныя: нягледзячы на капрызную зіму, няпростую і познюю вясну, збожжавыя перазімавалі добра. І плюсы азімага ячменю на гэтым не сканчаюцца, адзначыў галоўны аграном ААТ «Александрыйскае» Аляксей Слесараў.

«Надвор’е ў гэтым годзе было няпростым. Узімку месцамі ўтваралася ледзяная скарынка на пасевах з-за перападаў тэмператур, адлігі чаргаваліся з замаразкамі. За суткі тэмпература часам змянялася ад плюс 2 да мінус 22. Але пасевы выстаялі і нядрэнна падышлі да вясны. Яна таксама аказалася дастаткова зацяжной. І, нягледзячы на ўсе гэтыя складанасці, культура праявіла сябе на выдатна. Азімы ячмень менш кладзецца вятрамі. Таму мінулыя ўраганныя вятры, якія былі ў нас у гэтым годзе, мінімальна прарэдзілі пасевы», – падзяліўся Аляксей Слесараў.

Разам з галоўным аграномам накіроўваемся на эксперыментальнае поле каля аграгарадка Александрыя, дзе даспявае азімы ячмень гатунку «Буслік». Тут расце суперэліта. Плошча – амаль 50 га.

«Праца з азімым ячменем для ўсіх была ў навінку. Крыху змянялі падыходы і тэхналогіі. Але ў цэлым яна падобная да працы з іншымі збожжавымі. Праводзілі неабходную падкормку і хімапрацоўку, абараняючы пасевы, – адзначыў ён. – Наогул азімы ячмень – пераборлівая культура. Важна, як і ў працы з іншымі азімымі, як яна перажыве зіму. Гэта заўсёды рызыка. Раней у паўночных абласцях краіны не займаліся гэтай культурай, таму што тэмпературы ў маразы маглі апускацца да экстрэмальна нізкіх паказчыкаў. Цяпер зіма ў нас стала больш мяккая. Але, акрамя маразоў, ячмень не любіць пераўвільгатнення».

У адным каласку такога ячменю – ад 40 да 60 зерняў. Гэта больш, чым у іншых збожжавых, напрыклад, у пшаніцы.

«Азімы ячмень мае шэраг плюсаў. Гэта збожжавая культура спее самая першая. А гэта – першае зерне, якое так неабходна жывёлагадоўлі. Гэта і салома. А, акрамя гэтага, азімы ячмень – папярэднік азімага рапсу. Прыбяром, і можна рыхтаваць поле пад сяўбу ўжо на наступны год. Зыходзячы з гэтага, мы ўжо прадумалі планы пасеваў азімага ячменю на наступны год. Будзем павялічваць аб’ёмы да 600 га», – адзначыў Аляксей Слесараў.

З поля зерне адпраўляецца на зернесушыльныя комплексы. Тут адбіраюць пробы на насенне, падсушваюць і пазбаўляюць ад смецця. На сённяшні дзень ужо намалочана 750 т. Азімы ячмень ураджаю 2022 года ў «Александрыйскім» пойдзе на насенне не толькі для сябе, але і іншых сельгаспрадпрыемстваў раёна і вобласці, частка – на корм жывёлам. Гаспадарка тут вялікая: каля 25 тыс. галоў свіней, 16,5 тыс. буйной рагатай жывёлы і птушкафабрыка на 1 млн. пасадачных месцаў. Патрэба збожжа на год складае каля 60 тыс. т разам з кукурузай.

Яшчэ адно эксперыментальнае поле ў гаспадарцы занята азімым рапсам. Як адзначыў Аляксей Слесараў, яравы рапс у «Александрыйскім» не высейваюць. І сакрэт просты: у азімых ураджайнасць звычайна вышэйшая.

«У гэтым годзе ў якасці эксперыменту мы пасеялі тут 3 гатункі айчыннай селекцыі і 3 замежныя гібрыды. І гэта зроблена для таго, каб вызначыць, які з варыянтаў прынясе большую ўраджайнасць. У гаспадарцы штогод высейваюць больш за 650 га. Пра вынікі пакуль рана гаварыць. Да ўборкі азімага рапсу мы прыступім не раней, чым праз тыдзень, – адзначыў Аляксей Слесараў. – Ва ўборачнай у нашым рэгіёне свая асаблівасць. З-за пагодных умоў тэрміны зрушыліся на пару тыдняў».

Да актыўных работ на палях у гаспадарцы гатовы: ёсць уся неабходная тэхніка, у гэтым годзе закупілі 5 новых камбайнаў. Паліва ёсць. Калектыў зладжаны, усе нацэлены на высокія паказчыкі і выдатны ўраджай.

«Каб паспяхова правесці ўборачную кампанію, у нас ёсць усё. Будзем яшчэ прывабліваць людзей з іншых арганізацый, таму што рукі падчас заўсёды патрэбныя. Калектыў нашай гаспадаркі нацэлены на высокія вынікі. Мы зрабілі ўсё неабходнае для таго, каб атрымаць у гэтым годзе добры ўраджай. Галоўнае – рабіць усё ў тэрмін і выконваць тэхналагічныя працэсы, – адзначыў Аляксей Слесараў. – Будзе ў нас ўраджай – будзе і дастатак».

БЕЛТА

Пры выкарыстанні матэрыялаў актыўная гіперспасылка на mogilev-region.gov.by абавязковая